Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 3/4 → Een fijne klas →

 

Boeken / verhalen

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Kleine Ezel en het zwarte schaapje
Rindert Kromhout – illustrator: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Leopold, 2012
Prentenboek

Schaapje speelt veel op straat omdat zijn ouders het zo druk hebben met hun winkel. Hij krijgt altijd de schuld als er iets fout loopt. De kinderen spelen niet met hem want hij ruikt vies en is altijd stout, zeggen ze.. Dit keer krijgt Kleine Ezel spijt en biecht alles op. Schaapje is zelfs niet boos en dat is wel heel lief van hem.
Knap prentenboek met een herkenbaar verhaal over anders zijn, uitsluiten en anderen de schuld geven. Het boek vertelt op een bevattelijke manier over vooroordelen en de gevolgen ervan. Toch mis ik een beetje het standpunt van Schaapje en hoe hij zich voelt onder dit alles. Eigenlijk wordt er niets opgelost. De twee boosdoeners worden niet gestraft, Schaapje speelt nog steeds niet mee en is zelfs niet boos. Dat laatste allicht uit angst om dan nog meer uitgesloten te worden.
Vraag de leerlingen waarom ze denken dat Schaapje zich gedraagt zoals hij doet, en laat hen oplossingen bedenken.

Meester Jaap houdt van iedereen! (meestal)
Jacques Vriens – illustrator: Annet Schaap
Uitgeverij: VAN HOLKEMA & WARENDORF, 2009
VERHALENBUNDEL

Meester Jaap krijgt een combinatieklas 5/6. Bij Meester Jaap in de klas gaat het er geregeld chaotisch maar vooral gezellig aan toe. Hij verzint grappige oplossingen als er problemen zijn, hij komt op voor kinderen die gepest worden en voor kinderen met, wat hij noemt, een kleine afwijking. Actuele problemen die op school kunnen leven, weet Jacques Vriens met een beetje overdrijven en vooral een flinke dosis humor te vertalen in korte verhalen die afzonderlijk gelezen kunnen worden.

Eerst jij, dan ik. Hoe hoort het eigenlijk, thuis, op school en op straat?
Marja Baseler, ill: Dagmar Stam
Uitgever: The House of books, Vianen/Antwerpen 2004. Vanaf 7 jaar.

Voorleesboek en zelf lezen. Iedereen is anders. Over met elkaar omgaan, gewoontes (ook in andere landen) rekening houden met elkaar. pag 9-12.
Klusjes / taken thuis: p. 42-43.