Wat wij samen doen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Bij ons thuis →

 

Wat wij samen doen

Sociale relaties / bij ons thuis / samen

Lieve mama, ik vind het fijn als je met mij het eten klaarmaakt. En we het samen naar de woonkamer brengen’

Kern: De leerlingen vertellen over hun verbondenheid met hun familie

Specifieke doelen Sociale Competentie:

  • De leerlingen ervaren dat hun thuis er ook op school toe doet
  • Ze reflecteren op fijne momenten met familieleden en voelen zich door hen gesteund
  • Ze tonen betrokkenheid bij anderen
  • Ze maken kennis met verschillende gezinsculturen
  • Ze leren elkaar beter kennen

Taal: tussendoelen EN
Vrijuit spreken
De leerlingen vertellen gemakkelijk omdat het onderwerp zeer nabij is
Kinderen hebben een positief zelfbeeld als spreker en luisteraar
De leerlingen zijn de deskundigen en ondervinden aandacht en interesse van hun klasgenoten.
Het taalgebruik non-verbaal ondersteunen
De leerlingen vertellen aan de hand van foto’s

Inzet ICT
De gescande tekeningen en foto’s van fijne activiteiten komen op het weblog van de klas
De leerlingen spreken hun tekst in met een microfoon
De ouders maken een foto van iets wat ze graag samen met hun kind doen

Middelen
Computer
Scanner
Tekenpapier
Een fototoestel om uit te lenen aan de ouders
Een digitaal schoolbord of een computer met beamer

Vooraf
Vertel de ouders van tevoren per brief of mail wat je wilt gaan doen, dan kunnen ze er thuis op inspelen. Moedig de ouders aan om ook te vertellen wat zij graag samen doen met hun kind en daar zo mogelijk een foto van te maken.

Inhoud

Introductiekring

Sluit aan bij de familiemuur. Begin met je eigen fotoblad en vertel wat je graag doet met een paar afgebeelde familieleden. Vraag de leerlingen of zij iets kunnen bedenken dat ze graag doen, met hun ouders of anderen op de foto’s. Wie kan iets bedenken en wil het vertellen? Geef enkele leerlingen de beurt. Laat het groepje dat al inspiratie heeft een tekening maken over wat ze zojuist hebben verteld.

Aan het werk

Praat met de leerlingen over wat ze gaan tekenen. Stel vragen die de context verhelderen (wanneer doen jullie dat samen, hoe vaak, wat vind je er plezierig aan?) Help de leerlingen met het formuleren van de zin die ze bij hun tekening willen en schrijf die in mooie letters op of typ en print de zin en plak hem bij de tekening.

Nabespreken in de kring

Laat het eerste groepje leerlingen hun tekening tonen. Als ze willen kunnen ze er iets bij vertellen. Lees zelf de zin voor. Zo krijgen de andere leerlingen inspiratie. Hang de tekeningen op bij hun eigen blad op de familiemuur. Vraag wie er ook zo’n tekening wil maken.

Publicatie

Als alle leerlingen aan de beurt zijn geweest, scan dan de tekeningen in en plaats ze op een PowerPoint pagina. Zet de pagina’s op het weblog van de klas. Vraag de ouders per mail om ernaar te kijken en er met hun kind over te praten. Laat hen zo mogelijk een foto maken van wat ze zelf graag met hun kind doen en die, met een toelichtende zin, naar het weblog te mailen.

Een cadeau voor Moederdag en Vaderdag
Juf Maria (groep 1 / 2) heeft voor Moederdag een vel gemaakt met twee harten. In ieder hart staat een afmaak-zin. De leerlingen vullen de zinnen aan. Ze kunnen gemakkelijk iets bedenken, en er waren nauwelijks dubbelingen. Een paar voorbeelden:
‘Lieve mama, ik vind het fijn om samen met jou….’ te knuffelen, te smullen van een ijsje, te bakken in de keuken, te zitten in de zon, taartjes te bakken en te versieren, te kijken naar de televisie,
‘Lieve mama, ik vind het fijn als…’ je me een kusje geeft, je voorleest, je met mij meespeelt, je lief bent, je me knuffelt, je blij bent, je samen met mij het eten klaarmaakt en we het samen naar de woonkamer brengen, je lekkere koekjes voor me bakt.
De ouders bleken enthousiast, en voor Vaderdag hebben de leerlingen een soortgelijk blad gemaakt. De zin: ‘Ik vind het fijn om met papa …’ werd afgemaakt met ondermeer: te gaan zwemmen, samen auto te rijden, naar de dierentuin te gaan en naar Ikea te gaan om ijsjes te eten. De zin: ‘Papa is lief omdat hij…’ riep heel andere ervaringen op, zoals: cadeautjes voor mij koopt, altijd met ons gaat spelen, spullen voor mij maakt die stuk zijn en hij altijd voor ons geld gaat verdienen.

Kringgesprek over de bijdrage van ouders

Laat de reacties van de ouders aan de kinderen zien via het digitaal schoolbord. Vraag de betreffende leerlingen of ze die activiteit met hun ouder ook fijn vinden.
Maak voor de kinderen een tweede Powerpoint pagina met de foto en het bijschrift van hun ouder, print die en hang hem ook bij de familiemuur. Vraag de ouders om er met hun kind naar te kijken, en moedig andere ouders aan ook een bijdrage te leveren. Vraag hen toestemming om ook hun foto / tekst te publiceren op het weblog van de klas, als tweede pagina van de Powerpoint van hun kind.