Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Conflicten oplossen →


Boeken / verhalen

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Vriendjes
Mies van Hout
Uitgeverij Lemniscaat, 2012

Een verhaal zo oud als de wereld. Vrienden hebben het leuk met elkaar, maar zonder te weten waarom, krijgen ze ruzie.
Als ze zich vervelen gaan ze klieren en vechten. Nadat ze weggelopen zijn, schamen ze zich en hopen dat het weer helemaal goed kan komen. Het zijn immers echte vriendjes. Op elke pagina zie je 2 monsters, telkens weer andere.
Elke dubbele pagina in dit prentenboek laat twee monstertjes zien die plezier maken met elkaar, maar die ook ruziën en vechten. Hoewel Mies van Hout telkens weer andere figuren tekent, zit er toch een verhaallijn in het boek, die gestalte krijgt via een enkel werkwoord per pagina. Spelen leidt tot vervelen wat uitmondt in klieren en vechten. Na weglopen en schamen is er gelukkig ook plaats voor goedmaken, vertrouwen en weer lachen.
Dit boek is goed in te passen in projecten over omgaan met conflicten.

Sorry!
Norbert Landa – illustrator: Tim Warnes
Uitgeverij VELTMAN, 2009
PRENTENBOEK

Beer en Konijn zijn beste vrienden. Alles doen ze samen. Op een dag ziet Konijn iets glimmen en glanzen in de zon. Beer bekijkt het ding en hij ziet een foto van zichzelf. Konijn kijkt ook in het ding en ziet een foto van zijn snoet. Beer zegt dat het niet kan, het is zijn gezicht, maar Konijn houdt vol dat het zijn snoet is. Ze trekken en graaien, en het ding scheurt. Nu hebben ze elk een klein stukje. Ieder kijkt naar zijn eigen gezicht … hoe kan dat nu!!!
Leuk verhaal met een geweldige tekst waarin twee vrienden, die alles voor elkaar deden, zich laten opjutten door een klein stukje plastic.

Echte vrienden
Manuela Olten – illustrator: Manuela Olten
Uitgeverij LANNOO, 2005
PRENTENBOEK

Speelplaatstafereeltje: twee jongens vechten, ze worden aangemoedigd door omstaanders, twee meisjes fluisteren in elkaars oor, de juf draait zich verbaasd om en stevent af op de vechtersbaasjes. Ze wil weten wat er aan de hand is. Er ontstaat een over en weer geroep waarbij de vrienden elkaar om de beurt beschuldigen. Ondertussen zien we juf op de achtergrond ongeduldig met haar voet op de grond tikken en zich bladzijde na bladzijde verder terugtrekken. Het over en weer geroep blijft maar duren tot de jongens inzien dat hun geruzie nergens op slaat en ze beter een partijtje voetbal kunnen spelen

Jij begon! Nee, jij!
David McKee
Uitgeverij PLOEGSMA, 2005
PRENTENBOEK

Een rood en een blauw monstertje wonen elk aan één kant van een berg. Ze hebben elkaar nog nooit gezien maar spreken met elkaar door een gat in de berg. Op een dag krijgen ze ruzie over iets heel stoms. Blauw monster zegt: “De zon gaat onder, de dag is voorbij.” Het rode monster is niet akkoord; hij zegt: “Sukkel je bedoelt zeker dat de nacht begint.” Ze beseffen niet dat ze in feite hetzelfde zeggen. Daar komt vechten van, zo erg zelfs dat ze de hele berg afbreken om elkar met stenen te bekogelen. Dan zien ze elkaar en wat belangrijker is, ze zien de dingen vanuit elkaars standpunt. Samen kijken ze naar de zonsondergang. Ze vonden dat ruziën best leuk, “alleen een beetje jammer van de berg…”.

Pip en Posy in de sneeuw
Axel Scheffler
Uitgever:Gottmer

Er is een flink pak verse sneeuw gevallen Pip en Posy vangen sneeuwvlokjes op hun tong, spelen met de slee en beginnen aan een sneeuwpop. Maar dan gaat het mis. Er ontstaat een flinke ruzie en al snel zijn de vriendjes koud, nat en heel verdrietig. Gelukkig lukt het Pip en Posy om met een slimme oplossing een vrolijk einde te maken aan hun ruzie in de sneeuw. En daar hoort natuurlijk ook ‘sorry’ zeggen bij, en een dikke knuffel!