Boeken / Verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Mijn voorkeuren →


Boeken / Verhalen

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Kikker is Kikker
Max Velthuijs
Uitgeverij Leopold, 2012
PRENTENBOEK
Kikker is heel tevreden over zichzelf, tot hij er bij stilstaat wat zijn vriendjes allemaal kunnen wat
hij niet kan: Eend kan vliegen, Rat timmeren, Varkentje taarten bakken, en Haas lezen. Al deze dingen probeert Kikker zelf uit, maar hij faalt telkens. Helemaal teleurgesteld komt hij bij Haas aan die hem erop wijst dat hij zelf ook al die andere dingen niet kan, en bovendien niet zwemmen en springen zoals Kikker. Verzoend met zichzelf concludeert Kikker “Ik bof dat ik een kikker ben!”.

Mensen, mensen, wàt een mensen!
Peter Spier
Uitgeverij Lemniscaat, Rotterdam 1981
Een getekend lees- en kijkboek over de verschillen tussen mensen wereldwijd, in uiterlijk, leefomgeving en persoonlijke voorkeuren

Waar ik van hou…
Minne / ills. Natali Fortier. Vertaald uit het Frans door Sylvia Vanden Heede. Uitgever Lannoo, 2004, 6-9 jaar
Prentenboek waarin het meisje Emma aangeeft waar ze allemaal van houdt. Zij doet dit in vijfenzestig – herkenbare, soms ontroerende, dromerige, soms fantasierijke en humorvolle uitspraken waarin kleine, gelukkige momenten gevangen worden uit het dagelijks leven binnen de sfeer van het gezin en familie en haar directe leefomgeving.

En dun, en dik, en anders: allemaal lichamen
Emma Brownjohn / ills. Emma Brownjohn. Vertaald uit het Engels
Uitgever Sjaloom, 2003, 4-6 jaar
Prentenboek. Speelse uitgave over de vele verschillende kenmerken die mensen kunnen bezitten: kleine neuzen, platte neuzen, lange neuzen, platvoeten, holle voeten, rond gezicht, ovaal gezicht enz. In het vergelijkbare En blij, en boos, en anders: allemaal gevoelens (2004) komen verschillende gevoelens en stemmingen aan bod. Door de uitklapplaatjes, optilflapjes en draaischijfjes in de kleurige illustraties wordt de informatie aantrekkelijk gebracht en valt er van alles zelf te ontdekken.