Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Samen spelen →


Boeken / verhalen

Sociale relaties / samen spelen / jeugdboeken

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Nieuw in de klas
Nannie Kuiper – illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgeverij LEOPOLD, 2011
PRENTENBOEK

Lotte is verhuisd. Ze gaat vandaag voor het eerst naar haar nieuwe kleuterklas. Dat is wel even wennen. Gelukkig vindt ze meteen een nieuw vriendinnetje, Saskia. Dat vinden de andere kinderen helemaal niet leuk. Saskia en Lotte mogen met geen enkel groepje meespelen. De andere kinderen vinden Lotte maar vreemd en sluiten haar uit, ook al heeft dat tot gevolg dat Saskia niet mee wil doen. Lotte voelt zich ondertussen behoorlijk schuldig. Iedereen vond Saskia aardig, maar nu niet meer, en dat komt door haar. Maar Saskia houdt vol dat het wel in orde komt. De twee meisjes verzinnen samen een spelletje en al vlug willen alle kinderen met hen meespelen. Nog voor het einde van de speeltijd hoort Lotte er helemaal bij.

Samenwerken
Celeste Snoek / ills. Ivan & Ilia
Uitgever Kwintessens, 2005
Serie Kijk en beleef

Prentenboek. De klas van Tirza gaat vanwege het naderende huwelijk van een van de juffen cadeautjes leren inpakken. Dat gaat Tirza in haar eentje niet goed af: ze wordt er boos van!
Maar samenwerking met Souad lukt wel en kan ook zij trots zijn op het resultaat. In het verhaal wordt ook uitleg gegeven over wanneer samenwerken goed is en wanneer je beter alleen
kunt werken. De wisselende gevoelens van Tirza komen goed naar voren in dit educatieve prentenboek.

Samen spelen
Brigitte Weninger – illustrator: Eve Tharlet
Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN, 2012
PRENTENBOEK

Muis Micha wil zijn vriendjes uitnodigen op een groot appelfestijn. Samen met Erik Egel hoeft hij enkel nog de appels te gaan plukken. Als ze echter bij de appelboom aankomen, blijkt dat alle appels al weg zijn! Sam Slaapmuis heeft ze allemaal geplukt en wil ze met niemand delen. Er zit niks anders op dan het feest af te blazen. Maar de vriendjes denken er anders over: als iedereen iets meebrengt, kunnen ze samen pannenkoeken bakken. Uiteindelijk wil Sam toch delen en maken ze appelpannenkoeken. Nu alleen nog wat ‘vriendschapspoeder’ erover strooien en het smaakt nog lekkerder!
Een klassiek prentenboek met een thema dat zeer passend is voor kleuters. De tekst is vrij uitgebreid en iets te expliciet. De boodschap was ook wel zonder ‘vriendschapspoeder’ overgekomen. Het boek is rijk geïllustreerd, de tekeningen zijn in zachte pastelkleuren en de dieren komen heel lief over.

Pip en Posy en de superstep
Axel Scheffler – illustrator: Axel Scheffler
Uitgeverij: Gottmer

Pip het konijn en Posy de rat zijn vriendjes. Wanneer ze elkaar tegenkomen in het park, merkt Posy Pips nieuwe speelgoed op: een step. Omdat ze zo jaloers is, neemt ze de step van Pip af. Ze begint te steppen, alsmaar sneller tot … ze valt en zich bezeert. Hoe boos Pip ook is, toch heeft hij medelijden met Posy en troost haar.
Dit verhaal van dezelfde auteur als De Gruffalo is eenvoudig, maar leuk. De boodschap is duidelijk: alle dieren spelen samen in harmonie en wanneer er een conflict is, wordt dat snel opgelost. Samen spelen, samen delen dus.

Jonnie
Guido van Genechten – illustrator: Guido van Genechten
Uitgeverij CLAVIS 2012
PRENTENBOEK

Telkens wanneer de spin Jonnie zich vertoont, maakt iedereen zich gillend uit de voeten. Ook wanneer Jonnie de taart voor zijn verjaardag wil delen. Hij moet zijn verjaardag alleen vieren en eet de hele taart in zijn eentje op. Daarna valt hij vredig in slaap onder een boom. Niemand weet dat Jonnie een lieve spin is … behalve jij.
Wat een opluchting dat er nu eens geen nog vriendjes komen opdraven op het eind. En verdrietig is het boek eigenlijk ook niet echt, want Jonnie ziet er best gelukkig uit wanneer hij zijn taart heeft opgegeten.

Mon en Pam
Aag Vernelen – illustrator: Milja Praagman
Uitgeverij De Eenhoorn, 2012
Leesniveau: AVI-M3

Mon en Pam zijn dol op elkaar. Mon is een mol. Hij graaft en werkt. Pam is een gans. Ze is druk en soms lui. Leuk is het contrast tussen deze ijverige mol en de levensgenietende gans. De twee zijn de beste vrienden, maar soms maken ze wel eens ruzie. Als Pam niet slaapt, wil ze spelen met Mon terwijl die daar geen zin in heeft. Gelukkig komt het altijd weer goed. Kinderen leren dat je het niet altijd eens moet zijn met elkaar, dat je niet altijd alles samen moet doen en niet steeds hetzelfde moet willen om toch goede vrienden te zijn.

Eend is de baas!
Alison Ritchie – illustrator: Hannah George
Uitgeverij VELTMAN, 2012
PRENTENBOEK

Op een dag vertrekt Gans voor een paar daagjes op vakantie en geeft Eend de leiding over de vijver. Eend begint van alles te verbieden. Zo mogen de libellen niet meer racen, de ijsvogel niet meer vissen en de kikkers niet meer duiken. En dat zijn nu net de dingen die ze graag doen. Als hij voor elk verbod een bord getimmerd heeft, merkt hij dat er niemand meer in de vijver speelt. Eend besluit om een nieuw bord te timmeren met daarop zijn verontschuldigingen. Uiteraard volgt er een happy ending: alle dieren zijn weer blij en de vijver wordt weer even vrolijk en druk als tevoren.

Samen spelen, samen delen
Marcus Pfister
Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN, 2008
PRENTENBOEK uit de reeks: De mooiste vis van de zee

Regenboog, de mooiste vis van de zee, vertelt over geven en delen. Dat is niet altijd even gemakkelijk, maar wat je ervoor terugkrijgt is duizendmaal meer! Hij geeft zijn glinsterschubben aan zijn vriendjes, dan zijn ze allemaal even mooi en hij helpt zijn vrienden als ze bang zijn of zwaar werk moeten doen. Maar ook andere zeedieren doen mee: octopus deelt zijn wijsheid, walvis deelt zijn eten, de lantaarnvisjes delen hun licht.

Kippiekip speelt liever samen
Brigitte Sidjanski – illustrator: Sarah Emmanuelle Burg
Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN, 2007
PRENTENBOEK

Kippiekip en Eendje-eend spelen graag samen. Maar op een dag mag Kippiekip niet meer met Eendje-eend spelen omdat ze zo vreemd ruikt. Mama Eend zegt net hetzelfde tegen Eendje-eend. Vanaf die dag praten Kippiekip en Eendje-eend niet meer met mekaar … Maar lang zullen ze het niet volhouden! En de volwassenen moeten ook hun fout toegeven. In het donker en afgaande op de geur nemen ze immers het verkeerde kind mee naar hun nest.

Truus en Trui
Hilde Schuurmans
Uitgeverij CLAVIS, 2005
PRENTENBOEK

Het verhaal begint spannend. Hoog op een rots staat een kasteel; in dat kasteel is er van alles maar één exemplaar. Woont iemand daar helemaal alleen? Nee, twee zusjes verblijven er. Ze zijn gek op elkaar maar elk voorwerp is aanleiding tot getouwtrek en ruzie. De lezer beleeft deze ruzies mee in de turbulente illustraties. Tot Trui besluit om weg te gaan! Truus kijkt haar na en voelt zich al gauw de eenzaam in dit grote slot. Trui is verrast door de vrijheid en gaat nieuwsgierig op ontdekking naar al dit nieuwe. Truus heeft in het kasteel alles voor haar alleen, maar ze voelt zich zielig en mist Trui. Na een tijd mist Trui haar zusje ook. Ze gaat naar huis, en na weer een kleine ruzie, beslissen ze samen de wereld in te trekken. Een wervelend prentenboek waarbij dit thema van rivaliteit én vriendschap tussen zussen grappig en goed herkenbaar is uitgewerkt. Vooral de heftigheid van de emoties die zichtbaar is in de expressieve, levendige tekeningen maakt dit prentenboek zo sterk.

Natuurlijk hou ik wel van je!
Dagmar Geisler
Uitgeverij DE VRIES-BROUWERS, 2008
PRENTENBOEK

Twee speelgoedfiguren, de pop Lisa en de beer Fred, kennen elkaar al lang. Zij houden veel van elkaar, maar hun verschillende karakters staan vaak hun relatie in de weg. Lisa wil altijd spelen met Fred, terwijl Fred het liefst de hele tijd de krant wil lezen en nadenken. Maar dan hebben zij een goed plan: elke ochtend spelen zij samen en ’s middags laten zij elkaar met rust zodat Fred zijn krant kan lezen. Dat werkt prima! Tenminste, bijna altijd ...