Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Sociale dilemma’s: poppenverhalen →


Boeken / verhalen

Identiteit / sociale dilemma’s / jeugdboeken

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Ik wil mijn hoed terug
Jon Klassen
Uitgeverij GOTTMER 2012
PRENTENBOEK

Dit is een heerlijk voorleesboek over een beer die zijn hoed kwijt is. Hij spreekt allerlei dieren aan, waaronder een konijn aan (met een felrode hoed op) dat zegt: “Ik heb hem niet gezien.” Als de beer op een bepaald moment de moed opgeeft en gaat liggen komt het rendier vragen hoe zijn hoed er eigenlijk uitziet. Tijdens zijn beschrijving beseft de beer plots dat hij zijn hoed wél is tegengekomen. Hij loopt terug voorbij alle andere dieren tot hij weer bij het konijn komt. En dan wordt het plots heel stil. Tot iemand hem komt vragen of hij een konijn met een hoed gezien heeft.

De nepbeesten van Basje Berenklauw
Natascha Stenvert
Uitgeverij THE HOUSE OF BOOKS, 2012
PRENTENBOEK (groep 2)

Basje krijgt bezoek van zijn juf. Ze wil de wilde dieren wel eens zien waar Basje het op school altijd over heeft. Basje leidt de juf rond maar helaas is geen enkel dier thuis. Hij toont het web van de vogelspin aan de juf. De vogelspin is er net even niet, omdat ze vandaag in een orkest speelt. De krokodil is naar zijn werk in de confettifabriek. De wolf woont in het bos maar is eten gaan zoeken. De beer helpt in de behangwinkel. De slang is schoorsteenveger en is er dus ook niet. Zo gaat het door met alle dieren van Basje. Tot ze bij de kooi van de leeuw komen. De leeuw is ontsnapt! Terwijl Basje de leeuw gaat zoeken, drinkt de juf een kopje koffie bij mama. Wanneer de juf weer buiten komt, springt de leeuw uit de struiken…

Zwemmen In: Alle verhalen van kikker en Pad
Arnold Lobel
Uitgevrij Ploegsma, 2005

Meester Max en het wiebelkind
Rindert Kromhout / ills. Sylvia Weve
Uitgever Leopold, 2006, 4-6 jaar

Meester Max, het schoolhoofd dat zich niet meer bezig houdt met lesgeven, krijgt het zwaar als hij plotseling juf Wendy van groep twee moet vervangen. Maar voor de kinderen is het ook wennen! Het gedrag en de reacties van zowel de meester als de kinderen zijn prachtig, invoelbaar beschreven. Het aardige is dat de verhalen overkomen als observaties, zonder commentaar van de auteur, zodat er alle ruimte is voor de mening van de luisteraartjes.