Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Wat ik voel →


Boeken / verhalen

Identiteit / wat ik voel / jeugdboeken

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Emoties algemeen

Vrolijk
Mies van Hout
Uitgeverij Lemniscaat, 2011
Prentenboek
De vissen in het boek laten allerlei expressies zien. Een dankbaar boek om de leerlingen de emoties te laten benoemen en er hun verhaal bij te bedenken.

Voel je wat ik voel? De 150 mooiste gedichten over gevoelens voor kinderen
Diverse auteurs / ills. diverse illustratoren
Uitgever Davidsfonds/Infodok, 2009, 4-12 jaar
Voorleesboek. Een verzameling van veel mooie gedichten, allemaal passend in een bepaalde gevoelscategorie. Honderdvijftig teksten van dichters als Willem Wilmink en A.M.G. Schmidt tot Edward van de Vendel en Daniel Billiet. De bundel bevat voor elk wat wils: voorleesbaar vanaf een jaar of 4 en zelf te lezen vanaf een jaar of 6, maar ook weer wisselend van moeilijkheidsgraad. Met register en auteurslijst.

Anton en de meisjes
Ole Könnecke / ills. Ole Könnecke. Vertaald uit het Duits door J.H. Gever
Uitgever Gottmer, 2005, 4-6 jaar
Prentenboek.
Anton – hoed op, auto, schep en emmertje onder zijn arm – denkt het helemaal te maken bij twee meisjes die in de zandbak spelen. Die kijken echter niet op of om en we volgen Anton bij zijn activiteiten om de aandacht te trekken. Pas als hij valt en moet huilen, merken de meisjes hem op en mag hij bij hen in de zandbak. Hun spel gaat weer door (met een heel blij kijkende Anton), maar daar komt Lucas met nog indrukwekkender attributen (Antons gezicht betrekt…). Met eenvoudige, in dikke inktlijnen gemaakte tekeningen, ingekleurd met enkele steunkleuren, waarop de emoties van Anton goed zijn te volgen. Ook bruikbaar om over gevoelens en rolverdeling te praten.

Vriendjes boos en blij… verliefd en verlegen…
Hans Kuyper / ills. Alice Hoogstad
Uitgever Leopold, 2010, 4-6 jaar
Prentenboek.
De vrolijk gekleurde platen vertellen het verhaal van olifant, eerst eenzaam na zijn verhuizing, maar al gauw omringd door vrienden. Vijfregelige versjes bieden ondersteuning bij wat er te zien is. Bovendien worden daarin gevoelens en emoties benoemd, twaalf in totaal. De uitgave leent zich goed om op speelse wijze emoties te benoemen en erover te praten met kleuters.

Hoe voelt Felix zich vandaag?
Didier Lévy / ills. Fabrice Turrier. Vertaald uit het Frans
Uitgever Biblion/Davidsfonds/Infodok 2004, 4-6 jaar
Prentenboek waarin verschillende positieve en negatieve gevoelens worden besproken. Op de linkerpagina zijn steeds vier losstaande, gedetailleerde illustraties in naïeve stijl te zien met
een paar regels tekst, waarmee een gebeurtenis wordt belicht die een bepaald gevoel veroorzaakt bij Felix. De in tweeën gedeelde rechterpagina vertelt wanneer Felix een vergelijkbaar gevoel had en hoe hij dat gevoel uit. De expressieve illustraties dagen uit om over eigen belevenissen en emoties te praten.

En blij, en boos, en anders: allemaal gevoelens.
Emma Brownjohn / ills. Emma Brownjohn. Vertaald uit het Engels
Uitgever Sjaloom, 2004, 4-6 jaar
Prentenboek.
In dit boek komen verschillende gevoelens en stemmingen aan bod. Door de uitklapplaatjes, optilflapjes en draaischijfjes in de kleurige illustraties wordt de informatie aantrekkelijk gebracht en valt er van alles zelf te ontdekken.

Maak je niet dik!
auteur: David Melling – illustrator: David Melling
Uitgeverij VAN GOOR, 2012
Prentenboek
Dorus, de beer, krijgt van papa een nieuwe wollen muts. Hij maakt een buiteling van blijdschap en de muts blijft aan een tak haken. De draad komt los en de muts verandert in een lange sliert spaghetti. Dorus is bedroefd en bang dat papa zal boos zijn. Verschillende dieren willen hem helpen of de wol voor zichzelf gebruiken voor hun nest of hun holletje. Tot slot gaat hij toch naar huis en vertelt de waarheid aan mama en papa.

Emoties: Blij zijn

Allebei blij
Lorenz Pauli / ills. Kathrin Schärer. Vertaald uit het Duits door Erik van Os, Elle van Lieshout
Uitgever Gottmer, 2009, 4-6 jaar
Prentenboek.
De zevenslaper heeft een fluit waarmee hij mooie muziek maakt. De beer heeft een lekker zacht rood kussen. Ze besluiten te ruilen. In dit verhaal wordt op subtiele wijze
getoond dat als het ruilen naar ieders wens verloopt, dat niet ten koste van de vriendschap hoeft te gaan. Er wordt duidelijk gemaakt dat iets geven nog fijner kan zijn dan iets krijgen.

Klein mannetje vindt het geluk
Max Veldhuijs
Uitgverij Leopold

Kikker is verliefd
Max Veldhuijs
Uitgevrij Leopold

Emoties: bang zijn

Iets
Inge Bergh – illustrator: Marjolein Pottie
Uitgeverij DE EENHOORN, 2012
Prentenboek
Klein Ventje en Groot Ventje spelen samen met mama verstoppertje/spookje in de tuin. Ze lachen, gieren en griezelen. Dan gaat de bel en Klein Ventje en Groot Ventje blijven alleen in de tuin achter. Vinden ze dit nog wel leuk? Een aanrader voor kleuters die wel van wat spanning houden!

Bang Mannetje,
Mathilde Stein – illustrator: Mies van Hout
Uitgeverij: Lemniscaat, 2005
Prentenboek, ook digitaal te bekijken op You Tube.
Bang Mannetje vindt zichzelf veel te bang. Hij durft niets te zeggen als er iemand voordringt bij de bakker. Hij durft zijn lievelingsbloemenbroek niet aan te trekken omdat hij bang is dat iedereen hem uitlacht. Hij is bang voor spoken en ga zo maar door. In de Gouden Gids vindt hij een oplossing voor zijn probleem: een toverboom geeft hulp aan bange mannetjes. Hij maakt een afspraak en gaat op weg naar het Wilde Woeste Woud. Onderweg komt hij een draak, een reusachtige spin en een heks tegen. Hij trotseert ze allemaal want de toverboom heeft aan de telefoon gezegd dat ze heus niets doen en dat hij niet bang hoeft te zijn. Wanneer het jongetje eindelijk bij de toverboom arriveert, is die erg tevreden over het bange mannetje. Hij vindt dat hij nu een Best Wel Dapper Mannetje is. Blij stapt de jongen naar huis. Hij trekt zijn bloemenbroek aan, gaat naar de bakker en bestelt twee taartjes : één voor zichzelf en één voor het spook onder zijn bed.

Ik wil het licht aan!
Tony Ross
Uitgeverij BELLE
Prentenboek
De Kleine Prinses is niet bang voor het donker, ze is bang voor spoken in het donker en daarom wil ze haar licht aan. Het dienstmeisje zegt dat als spoken al zouden bestaan, ze dan wel heel erg klein moeten zijn, omdat zij er nog nooit één gezien heeft. Ook hier heeft de prinses een antwoord op. Je zal dan erg moeten oppassen dat je er niet op trapt, zegt ze. Net als ze wil gaan slapen duikt daar iets wits op. De Kleine Prinses kruipt vliegensvlug onder haar bed en daar zit een bibberend klein spook. ‘Boe!’ roept ze en het kleine spook rent gillend weg naar zijn torenkamer en roept “Mama, ik heb een meisje gezien!” “Meisjes bestaan niet”, zegt mama. maar het kleine spook wil voortaan zijn licht aan voor je weet maar nooit.

Help! Een gobbelgobbelmonster
Paul van Loon / ills. Alex de Wolf
Uitgever Leopold 2005, 4-6 jaar
Prentenboek.
’s Nachts loopt Martijns bed op zijn vier pootjes zo de deur uit, dwars door de stad, het bos, de heuvels, de vlakte en het oerwoud in om bij verschillende ‘bedhaltes’ diverse wilde dieren op te pikken. Ten slotte stapt er een heus monster in, maar Martijn is vanaf het begin niet bang, want het is toch maar een droom. Maar is dat wel zo? Heerlijk prentenboek met zwierige, kleurige illustraties om lekker te griezelen of een angstprobleem aan te pakken. De onbedoelde koelbloedigheid van Martijn en de kinderlijke trekjes van het monster en de wilde dieren in pyjama zorgen voor relativerende humor.

Pomelo en zijn paardebloem
Ramona Bădescu, Benjamin Chaud. Vertaald uit het Frans door Ria De Rycke
Uitgever Lannoo, 2004, 4-6 jaar
Prentenboek.
Het mini-olifantje Pomelo met een extreem lange slurf woont onder een paardenbloem in een overzichtelijk moestuin: dat is zijn eigen veilige wereld. In de drie langere
verhalen gaat het om wat hem bezighoudt: de na-, maar zeker ook voordelen van zo’n lange slurf, dingen die hem bang maken en leuke dingen waardoor hij zich gelukkig voelt. Elke
dubbele pagina van ruw papier toont een situatie met enkele regels toelichtende tekst.

Bibi en het Bangebeestenbos
Tamara Bos / ills. Barbara de Wolf
Uitgever Klaproos, 2003, 4-6 jaar
Prentenboek.
In de speeltuin durft Bibi niet met de andere kinderen te spelen en met haar springtouw huppelt ze het bospad af. Daar ontmoet ze allerlei bange dieren die ze een voor een
over hun specifieke angst heen helpt. De dieren zijn stomverbaasd als Bibi zelf ook bang blijkt te zijn. Nu helpen zij haar en even later mengt ze zich vrolijk tussen de andere kinderen.

Het boek van bang
Emily Gravett / ills. Emily Gravett. Vertaald uit het Engels door Rindert Kromhout
Uitgever Van Goor, 2007, 4-6 jaar
Prentenboek.
Kleine Muis is echt overal bang voor: voor spinnen, insecten, monsters, om naar bed te gaan, voor messen, voor ongelukken enz. Het is wel dapper dat hij die angsten onder ogen ziet door er een plakboek over bij te houden. Elke pagina van dit prentenboek is gewijd aan een bepaalde angst, met – soms uitklapbare – foto´s, krantenberichten en zelfs een plattegrond bij de angst om te verdwalen. Bij elke angst wordt ook de ‘wetenschappelijk´ term aangegeven. Maar Kleine Muis heeft een troost: er bestaat ook musofobie, angst voor muizen! De uitgave ziet er semi-oud en gehavend uit door gekartelde randen, een afgescheurde hoek en zelfs een gat in de bladzijde. Ook het gebruik van ruw papier en sepia met slechts enkele steunkleuren versterkt dit effect.

Een geluid alsof iemand geen geluid wil maken
John Irving / ills. Tatjana Hauptmann. Vertaald uit het Engels door Sjaak Commandeur
Uitgever Rap, 2003, 4-6 jaar
Prentenboek.
Tom kan niet slapen door een geluid dat hij niet thuis kan brengen, maar als het een muis blijkt te zijn tussen het behang, is hij gerustgesteld. Zijn kleine broertje Timmy, die
niet weet wat een muis is, ligt vervolgens bibberend wakker. Royaal formaat prentenboek over angst voor het onbekende, waarin de illustraties in zacht kleurpotlood een belangrijke rol spelen door die angst zichtbaar te maken.

Beetje bang
Marly van Otterloo / ills. Juliette de Wit
Uitgever Lannoo, 2006, 4-6 jaar
Voorleesboek.
In vijf korte verhalen komen voor jonge kinderen angstige situaties naar voren, als met je blote voeten ergens op trappen, de weg kwijt zijn, alleen thuis zijn tijdens een onweer. Volwassenen kunnen deze angsten bagatelliseren; voor kinderen zijn zij levensgroot. Gelukkig zijn er in deze verhalen meestal anderen (kinderen en volwassenen) in de buurt om, met wat humor, veiligheid te bieden. Verteld vanuit een ik-figuur, worden gevoelens en angsten concreet benoemd. Dit maakt het boek geschikt om een gesprek aan te gaan met jonge kinderen, met een concreet verhaal als beginpunt. Jammer dat een en ander wat oppervlakkig blijft en de gegeven oplossingen soms wat eenvoudig. Veelkleurige, belijnde illustraties in warme tinten concretiseren het vertelde. Ook verschenen: Beetje boos (2006) en Beetje blij (2007).

Maanmonsters
Marjane Satrapi / ills. Marjane Satrapi. Vertaald uit het Frans door Sylvia Vanden Heede
Uitgever Lannoo, 2008, 4-6 jaar
Prentenboek.
Marie is doodsbang voor de drie maanmonsters die haar ´s nachts lastig komen vallen. Ze besluit de maan uit te knippen en in een kooi te stoppen zodat de monsters wegblijven. Dat gebeurt, maar omdat het nu zo donker is op straat dat de katten niets meer zien en overal tegenaan lopen, hebben de ratten vrij spel om de boel op stelten te zetten. Dat kan zo natuurlijk niet doorgaan. De felgekleurde zwartomlijnde eenvoudige, stripachtige acrylillustraties die soms over twee pagina´s doorlopen, zijn humoristisch en vertellen het verhaal. De korte zinnen en het eenvoudige woordgebruik van de aanvullende tekst voeren de spanning op. Aantrekkelijk en grappig prentenboek waarbij het thema ‘bang zijn in het donker´ goed wordt uitgewerkt voor kleuters.

Een bos vol enge wilde beesten
Christopher Wormell / ills. Christopher Wormell. Vertaald uit het Engels door J.H. Gever
Uitgever Gottmer, 2009, 4-6 jaar
Prentenboek.
Er loopt een jongetje door het bos. Hij is verdwaald en bang voor de enge wilde beesten waarvoor zijn moeder hem nog zo had gewaarschuwd. Dan ontmoet hij een behulpzame beer die echter nogal schrikt als het jongetje de woorden van zijn moeder herhaalt. Voor de zekerheid lopen ze samen op en ontmoeten een viertal andere gevaarlijke dieren die net zo bang worden als de beer. Opeens horen ze een woest gebrul, veroorzaakt door ‘een enge wilde moeder´, maar enge dieren heeft hij niet gezien! Het prentenboekenverhaal heeft een aantrekkelijk repeterend element, een spannende opbouw en een verrassend slot. De levendige dialogen en de fraai getekende, enigszins realistische illustraties, waarbij vooral de verbijstering in de dierenogen opvalt, zetten het verhaal kracht bij. De overdrijving van wilde dieren die juist zelf bang zijn, zal kleuters zeker aanspreken en ook de grappige climax is om van te smullen.

Max en de Maximonsters
Maurice Sendak / ills. Maurice Sendak. Vertaald uit het Engels
Uitgever Lemniscaat, 1968, 4-6 jaar
Prentenboek
Mooi van kleur en sterk van taal, waarin Max de monsters uit zijn dromen heel goed aankan. In dit psychologisch knappe verhaal, dat volwassenen griezelig kan lijken, worden voor kleuters angstige zaken tot juiste proporties teruggebracht.

Mag het licht nog even aan?
Ann de Bode & Rien Broere
Uitgeverij Averbode

Een hol voor Mol
Anita van den Bogaart – illustrator: Iris Compiet
Uitgeverij DE VIER WINDSTREKEN, 2012
Prentenboek
Waar kun je wonen als je een mol bent die bang is in het donker. Mol probeert het bij de kikker, de
spin, de eekhoorn, de slak en de kip, maar hij moet telkens vaststellen dat hun woonst niet bij hem
past. Dan nodigt Mollie hem uit om bij haar te komen wonen. Ze heeft overal lichtjes gezet omdat … ze bang is in het donker. ‘Raar hé’, zegt ze. ‘Heel raar, maar helemaal niet erg’, zucht Mol tevreden.

Grrauw!
Barbara Joosse / ills. Jan Jutte
Uitgever Querido, 2009, 4-6 jaar
Prentenboek.
Milan heeft geen keus: nu zijn vader ver van huis is, moet hij zijn slapende moeder wel beschermen tegen het gekrik en gekraak in het bos rond het huis en de GRRAUW!
Dapper gaat hij alle, al of niet gefantaseerde, gevaren (angsten!) te lijf, gewapend met een schep, takken, een touw en een slagroomtaart. Op de mooie, vaak paginagrote platen in dik zwarte lijnen met ingekleurde vlakken zijn de acties van Milan te volgen. Ook zijn gevoelens komen er goed tot uitdrukking.

Becca’s ooglapje
Justina Chen Headley / ills. Mitch Vane. Vertaald uit het Engels door Ineke Ris
Uitgever De Vries-Brouwers, 2008, 4-6 jaar
Prentenboek.
Becca heeft een lui oog. Van de dokter moet ze een bril dragen en ook nog haar oog afplakken. Ze is bang voor het commentaar van de andere kinderen en daarom bedenkt ze, met hulp van haar oudere broer, een geweldige oplossing. Ze is niet meer gewoon Becca, maar Becca de Ballerina-Piraat. Later op de dag is ze ook nog Becca de Speurneus en ze sluit de dag af als Becca, het Monster met Een Oog! Met al haar sprankelende optredens maakt ze het hebben van een lui oog tot een groot verkleedfeest, iets wat de andere kinderen ook wel willen. Prentenboek dat laat zien hoe je op een positieve manier met een ‘handicap´ kunt omgaan. Gevoelens van verdriet en angst worden omgezet in gevoelens van plezier,
uitdaging. Met weinig woorden wordt Becca´s gevoel goed overgebracht; zij wordt in de met ecoline geschilderde prenten helemaal tot leven gebracht.

Kol, het eendje dat niets durfde
L. Depondt

De reuzenkrokodil
Roald Dahl
Een spannend boek: de krokodil wil kinderen opeten maar mislukt, de
kinderen herademen bij het slot.

Er ligt een krokodil onder mijn bed
Ingrid en Dieter Schubert
De kleuters herkennen zichzelf in Peggy. Ook zij zijn soms bang om te gaan slapen.

Rosie en de beren van de stoep
Susie Jenkin -Pearce

Emoties: Boos

Cadeautje
Anneke Scholtens – illustrator: Len Munnik
Uitgeverij LEOPOLD, 2011
Prentenboek
Het verhaal begint met een boze Hanna die niet alleen wil spelen, tot ze haar eigen spel verzint en ze van alles wat los en vast zit een eigen speelvriendje ‘Cadeautje’ creëert. Haar roep om aandacht wordt toch nog gehoord en het spelletje met haar ouders komt er alsnog.

Het ik-ben-zo boos-dat-ik-bijna-niet-meer-weet-wat-ik-doe-boek
Gisela Frisen en P. Ekholm
Uitgeverij Leopold

Ben is boos
Hyawijn Oram
Uitgervij Lemniscaat

Hoe het was toen Hein in een boze bui was
M. Gydal

Emoties: Jaloezie

Borre en de nachtzwarte kat
Jenny Wagner / ills. Ron Brooks. Vertaald uit het Engels door L.M. Niskos
Uitgever Lemniscaat, 2001, 4-6 jaar
Prentenboek.
Hond Borre vindt het helemaal niet nodig dat de nachtzwarte kat binnen gelaten wordt door zijn vrouwtje, ze hebben het toch goed samen? Hij doet net of er geen kat te zien is, maar zijn baasje weet precies hoe ze Borre moet aanpakken! Terechte herdruk van een klassiek prentenboek, fraai geïllustreerd met pentekeningen vol fijne krasjes, in sobere kleuren.

Joep is jaloers

Tekst Anne Gutman, Georg Hallensleben. Vertaald uit het Frans
Uitgever Forte, 2002, 4-6 jaar
Prentenboek.
De kleine honden Joep, zwart, en Lisa, wit, doen verslag van een gebeurtenis die indruk op hen heeft gemaakt. Dit in de ik-vorm met een kinderlijke kijk op de wereld die verder uit ‘echte mensen´ bestaat. Dat die twee hondjes daarin vermenselijkt rondlopen, geeft een grappig effect: zo laat Joep bijvoorbeeld honden uit om een zakcentje te verdienen. Ook in hun emoties zijn de twee echte kleuters.

Thomas wil niet jaloers zijn
Marie-Louise Sekrève
Uitgever Hillen, 2003, 4-6 jaar
Prentenboek.
Schaap Thomas kan de grotere en sterkere Romeo maar niet uit zijn kop krijgen, hij is zo jaloers! Dan breekt de dag aan dat de schapen geschoren moeten worden en Romeo stapt beschaamd als eerste ‘bloot’ naar buiten. Thomas overwint zichzelf, gaat als tweede, negeert het hoongelach van de andere schapen en gaat naast Romeo zitten om als twee gelijken lekker te genieten van de voorjaarszon op hun blote vel. De kleurrijke, bladvullende platen, in pastel met krijt, geven goed de emoties weer die in het verhaal voorkomen.

De drie beren
Cliff Wright / ills. Cliff Wright. Vertaald uit het Engels door Henny Kroonenberg
Uitgever Van Goor, 2007, 4-6 jaar
Prentenboek.
Tijdens een hevige storm worden de boot van Zwarte Beer en het huis van Bruine Beer vernield, waarbij de laatste gewond raakt aan zijn poot. Heerlijk laat hij zich de zorgen van Zwarte Beer aanleunen, die hem in huis neemt en hem verzorgt. Maar dan merkt Bruine Beer dat Zwarte Beer wel heel veel met Witte Beer omgaat. Wat hebben die twee een plezier samen! Als Zwarte Beer uit jaloezie woedend wordt, blijkt dat de twee anderen een nieuw huis voor hem gebouwd hebben. Op de zorgvuldig gemaakte aquarellen, soms paginagroot, soms meerdere, omkaderd op een pagina, is het verhaal goed te volgen.

Waarom nou?
Tony Ross / ills. Tony Ross. Vertaald uit het Engels
Uitgever Sjaloom, 2004, 4-6 jaar
Prentenboek.
Een jongen zoekt in een ‘gesprek’ met zijn hond antwoord op de vraag waarom een bepaalde jongen hem altijd pest. Op elke pagina wordt in een grappige illustratie een
mogelijke reden uitgebeeld. Uiteindelijk komt de jongen tot de conclusie dat de pestkop wel jaloers moet zijn, omdat hij vrienden heeft (en een hond!) die er voor hem zijn en hem troosten
als hij weer te grazen genomen is. Prentenboek, humorvol in tekst en beeld, waarin diverse gevoelens en emoties aan bod komen en beide kanten van pesten (pester en slachtoffer) laat
zien.


De step van Lex

Erika Cotteleer / ills. Erika Cotteleer
Uitgever Clavis, 2001, 4-6 jaar
Prentenboek.
Met zijn nieuwe step heeft Lex macht over alle andere kinderen: als ze doen wat hij zegt, mogen ze een keer steppen. Hij laat zich al die belangstelling lekker aanleunen, totdat Melissa K. met haar nieuwe hoelahoep verschijnt… Royaal prentenboek met forse schilderingen dat rages en populariteit op de hak neemt; het biedt echter geen handvat om goed om te gaan met macht en jaloezie.

Grote zus
illustrator: Marian van Lieshoud
Uitgeverij MARMER, 2012
Prentenboek
Er is een baby geboren. Wanneer alle volwassenen bewonderend rond de wieg staan, voelt grote zus zich buitengesloten. Gewapend met verkleedkleren en een speelgoed dino trekt ze in het gezelschap van de hond naar het tuinhuis.
Dit prentenboekje zonder woorden speelt duidelijk in op de gevoelens van jaloezie en eenzaamheid die een kind kunnen overvallen wanneer er een baby bij komt. Dat is zeker niet verkeerd, maar toch komt het geheel nogal geforceerd over. De laatste prent, waarin grote zus vanuit haar bed naar de sterren vliegt, met de baby op haar rug, lijkt me onbegrijpelijk voor kleuters. De illustraties zijn niet onaardig.

Grote broer
illustrator: Marian van Lieshoud
Uitgeverij MARMER, 2012
Prentenboek
Er is een baby geboren. Wanneer alle volwassenen bewonderend rond dit kind staan, voelt grote broer zich buitengesloten. Verkleed als ridder trekt hij in het gezelschap van de hond met een speelgoedridder op zijn rug naar zijn boomhut.
Dit prentenboekje zonder woorden speelt duidelijk in op de gevoelens van jaloezie en eenzaamheid die een kind kunnen overvallen wanneer er een baby bij komt. Dat is zeker niet verkeerd, maar toch komt het geheel nogal geforceerd over.

Emoties: Verdrietig zijn

Toverdruppels
Nathalie Slosse – illustrator: Rocio del Moral
Uitgeverij ABIMO, 2012
Prentenboek
Snuiter ligt naar de wolken te staren en wordt plots verdrietig. Hij moet denken aan zijn goede vriend, Grote Boom, die heel erg ziek is. Snuiter begint te huilen. Ineens verschijnt daar de Tranenfee. Ze zegt dat ze zijn toverdruppels komt halen. Snuiter heeft helemaal geen toverdruppels, denkt hij. De Tranenfee legt hem uit wat het zijn, toverdruppels. Ze vertelt dat iedereen soms toverdruppels heeft. Ze vertelt Snuiter wat het verschil is tussen verdriet van buiten en verdriet van binnen. Zo leert Snuiter dat gedeeld verdriet minder verdrietig maakt en gedeelde pret meer plezier geeft.
Achteraan in het boek staan handige tips om verdriet bij kinderen te helpen kaderen en verwerken. Het verdriet dat van binnen naar buiten komt, kan verschillende oorzaken hebben: je lievelingsknuffel verliezen, ruzie hebben met iemand, je ouders die scheiden, … Geen enkele oorzaak van verdriet is taboe.

Kikker is bedroefd
Max Velthuijs / ills. Max Velthuijs
Uitgever Leopold, 2003, 4-6 jaar
Prentenboek.
Al meteen bij het wakker worden is het mis: Kikker heeft een onbestemd somber gevoel. Wat Rat ook probeert, Kikker wordt steeds treuriger en zet het zelfs op een huilen.
Totdat eerst Rat en dan Kikker de slappe lach krijgen!

Monkie
Dieter Schubert
De kleuters herkennen zich in de kleine jongen. Wie van de kleuters is zijn knuffel nog niet kwijt geweest?

Brammert en Tissie zijn Kwekkie kwijt
Gabrielle Vincent

Het dikke tranenboek
Dolf Verroen
Uitgeverij Leopold

Knuffel
Shirley Hughes

Het droevige verhaal van Victoria en haar viool
David Mckee

Boeken rond sterven

Derk Das blijft altijd bij ons.
Susan Varley
Uitgeverij Lemniscaat, 2006

Hoe het was toen Heins opa doodging
M. Gydal

Emoties: Verlegenheid

Als ik groot en sterk was
Agnès Laroche – illustrator: Stéphanie Augusseau
Uitgeverij DE EENHOORN, 2012
Prentenboek
Nico is een klein ventje dat erg onzeker en verlegen is. Dat zie je aan zijn blozende wangen op de
verder grijze illustraties. Door zijn kleine gestalte loopt hij verloren tussen al die ‘grotemensenbenen’. Vaak wenst hij: “Kon ik maar toveren.” Dan zou hij ‘Super Nico’ zijn, groot en sterk en “hij zou luid lachen en zijn tong uitsteken, naar iedereen!” Uiteindelijk roept hij zichzelf een halt toe en kijkt in de spiegel. Dan zegt hij: “Ik ben Nico. Ik ben niet groot. Ik ben niet sterk. En morgen geef ik Violet een bosje madeliefjes”. Nico aanvaardt zichzelf en vanaf dat ogenblik kan hij alle moeilijkheden beter aan.

Verlegen zijn
Jennine Staring / ills. Margreet de Bruin
Uitgever Kwintessens, 2007, serie Kijk en beleef, 4-6 jaar
Voorleesboek.
Esther is een gezellige meid, maar voor vreemden is ze erg verlegen. Papa, die zelf juist erg van een praatje houdt, helpt haar die verlegenheid overwinnen.

Emoties: Trots zijn

Grijze Tijger leert zwemmen
Margreet Strijbosch / ills. Charles Michels
Uitgever Lannoo, 2005, 4-6 jaar
Voorleesboek.
Spannend die zwemles! Het houdt Grijze Tijger dagelijks bezig. In deze leuke prentvertelling komen verhalenderwijs in beeldend taalgebruik met veel dialoog alle onderdelen
van het leren zwemmen aan bod: de eerste les, het diepe, het gat. Er wordt veel aandacht besteed aan de gevoelens van Grijze Tijger, waardoor jonge kinderen zich in hem zullen
herkennen.

Ik durf het wel
Marlies Visser / ills. Marlies Visser
Uitgever: The House of books, 2009, 4-6 jaar
Prentenboek.
Felix wil niet slapen want de volgende dag moet hij afzwemmen. Dan moet hij door het rode gat onder water en dat vindt hij eng. Wanneer hij toch in slaap valt durft hij in een
droom met zijn knuffels wel door een gat in de heg. Dan kan hij vast ook wel door het gat zwemmen.

Emoties: Eenzaamheid

Mannetje Jas
Sieb Posthuma – illustrator: Sieb Posthuma
Uitgeverij Querido, 2011
Prentenboek
Mannetje Jas heeft het altijd koud: warme jassen, heetgestookte kacheltjes, hete thee … niets lijkt te
helpen. Op de duur draagt Mannetje Jas zoveel jassen over elkaar dat hij niet meer in zijn huisje kan en nog bibbert hij de hele dag door. Gelukkig komt iemand op het idee om een ontmoeting te regelen met Vrouwtje Jas …
Eenzaamheid en verlangen naar menselijk contact en warmte vormen de centrale thema’s in dit prentenboek. Op een originele maar herkenbare manier worden deze gevoelens aanschouwelijk gemaakt voor kleuters vanaf vier jaar.