Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Wij helpen elkaar →


Boeken / verhalen

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Samen op de wip
Judith Koppens – illustrator: Eline van Lindenhuizen
Uitgeverij CLAVIS, 2011
PRENTENBOEK

Giraf wil op de wip, maar alleen lukt dat niet goed. Hij ziet Muis, maar zij is veel te licht voor de wip, ook met Hond en Aap wil het maar niet lukken. Met wie kan Giraf dan wel op de wip? En dan bedenken zijn vrienden een plan, want samen lukt het wel!
Desondanks is de reeks rond het ‘dierenplein’ goedgemikt, gezien de fascinatie voor dieren die kleuters op die leeftijd hebben. De figuren en het verhaaltje zijn vrolijk en beloven nog veel plezier voor de komende boekjes.

Schatjepatatje
Marita de Sterck, Illustrator: Ceseli Josephus Jitta
Uitgever: De Eenhoorn, 2009

Hond Schatjepatatje is een echte wildebras. Zijn baasjes proberen hem een beetje op te voeden. Maar dan moeten ze zelf wél het goede voorbeeld geven!

Een huis in het bos
Inga Moore – illustrator: Inga Moore
Uitgeverij CHRISTOFOOR, 2012
PRENTENBOEK

Twee biggetjes hebben elk met bladeren en takken in het bos een huisje gebouwd. Wanneer ze na een wandeling terug bij hun respectievelijke huisjes komen, treffen ze daar Eland en Beer aan. Geen probleem, de dieren kunnen moeiteloos met elkaar opschieten. Er is maar één probleem. Zowel Beer als Eland blijken te groot voor de op biggetjesmaat gemaakte huisjes, waardoor beide hutjes instorten. Zo ontstaat het idee om samen een stevige woning te bouwen waar ze alle vier in kunnen wonen.. Met spullen uit de kringloopwinkel kleden Beer, Eland en de twee biggetjes hun huis aan. Vanaf dan is het huis klaar om iedereen te laten genieten van z’n rust en gezelligheid.

Zeg, gedraag je!
Ursel Scheffler – illustrator: Jutta Timm
Uitgeverij DE VRIES-BROUWERS, 2004
PRENTENBOEK

Op een dag zit Oeps op de vensterbank. Lucas laat het warrige en wilde wezentje binnen. Al snel blijkt dat het groene harige monstertje niet weet hoe hij zich moet gedragen. Lucas moet hem werkelijk alles bijbrengen, net zoals ouders aan hun kinderen leren hoe het hoort. De twee geraken aan elkaar gehecht en Oeps steekt heel wat op. Al die regeltjes blijken niet zo heel moeilijk en maken het leven met elkaar in allerlei omstandigheden een stuk aangenamer en gemakkelijker.

Het rode kippetje
Max Velthuis

De kip zaait en maakt eten van het graan. De andere dieren helpen niet mee. De kip eet alles ook in haar eentje op.

Trompet voor Olifant
Max Velthuis
Voorleesboek en zelf lezen.

Als de krokodil viool speelt en de olifant trompet, storen ze elkaar. Maar als ze samenspelen wordt de muziek mooier en hebben ze meer plezier.

Regels en afspraken
Jennine Staring / ills. Trish Flannery
Uitgever Kwintessens, 2009, serie Kijk en beleef, 4-6 jaar

Voorleesboek over: waarom je je aan regels en afspraken moet houden, de hand van realistische situaties.

Naar school!

Marja Baseler / ills. Dagmar Stam
Uitgever Uitgever: The House of books, 2003, 4-6 jaar

Voorleesboek. Ondermeer over regels op school.

Niet brullen in de bieb!
Tekst Michelle Knudsen / ills. Kevin Hawkes. Vertaald uit het Engels door J.H. Gever
Uitgever Gottmer, 2007, 4-6 jaar

Prentenboek. In de bibliotheek van mejuffrouw Slingelandt heerst orde en rust: iedereen dient zich aan de regels te houden. Dat geldt ook voor de leeuw die op een dag binnenwandelt en
erg verzot blijkt te zijn op het voorleesuurtje. Al gauw hoort hij er helemaal bij, totdat hij een enorme brul laat horen. Zo kun je natuurlijk niet de rust verstoren en vol schaamte druipt de leeuw af. Hij had echter wel een hele goede reden! En zo slaagt de leeuw er in om te laten zien dat het prototype van een bibliothecaresse, compleet met brilletje, knotje en onelegante platte schoenen, ook haar menselijke kanten heeft. In de bibliotheek is het in elk geval een stuk gezelliger geworden!