Boeken / verhalen

Home → Thema’s & Lessen voor groep 1/2 → Wij horen bij elkaar →


Boeken / verhalen

Starten met het voorlezen van een verhaal
Internetbronnen: www.boekenjeugd.nl; www.pluizuit.be

Kleine Ezel en het zwarte schaapje
Rindert Kromhout – illustrator: Annemarie van Haeringen
Uitgeverij Leopold, 2012
Prentenboek

Schaapje speelt veel op straat omdat zijn ouders het zo druk hebben met hun winkel. Hij krijgt altijd de schuld als er iets fout loopt. De kinderen spelen niet met hem want hij ruikt vies en is altijd stout, zeggen ze.. Dit keer krijgt Kleine Ezel spijt en biecht alles op. Schaapje is zelfs niet boos en dat is wel heel lief van hem.
Knap prentenboek met een herkenbaar verhaal over anders zijn, uitsluiten en anderen de schuld geven. Het boek vertelt op een bevattelijke manier over vooroordelen en de gevolgen ervan. Toch mis ik een beetje het standpunt van Schaapje en hoe hij zich voelt onder dit alles. Eigenlijk wordt er niets opgelost. De twee boosdoeners worden niet gestraft, Schaapje speelt nog steeds niet mee en is zelfs niet boos. Dat laatste allicht uit angst om dan nog meer uitgesloten te worden.
Vraag de leerlingen waarom ze denken dat Schaapje zich gedraagt zoals hij doet, en laat hen oplossingen bedenken.

Het grote boek over de leukste kleuterklas van de wereld!
Marianne Busser, Ron Schröder – illustrator: Dagmar Stam
Uigeverij VAN HOLKEMA & WARENDORF, 2013
VERHALENBUNDEL

De leukste kleuterklas van de wereld
Marianne Busser, Ron Schröder – illustrator: Dagmar Stam
Uigeverij VAN HOLKEMA & WARENDORF, 2007
VERHALENBUNDEL

In de kleuterklas van juf Plooi staat een stoeltje leeg, maar niet voor lang. Op een dag staat opa Brom in de klas. Hij komt er zomaar bij zitten. Opa Brom wil dolgraag leren knippen en plakken. Maar Opa Brom moet nog veel leren. Juf Plooi heeft er haar handen aan vol. Als het even kan, haalt opa immers maar al te graag kattenkwaad uit. Dat maakt hem enorm populair bij de kleuters. Hoewel juf Plooi nogal vaak een standje moet geven, vindt ook zij hem best sympathiek. In de kleuterklas is het vanaf nu geen moment meer saai. De drie verhalen die opgenomen zijn in dit boek verschenen eerder al apart. Elk verhaal staat op rijm en is uitbundig geïllustreerd.

Meester Max en het wiebelkind
Rindert Kromhout – illustrator: Georgien Overwater
Uitgeverij Leopold, 2006
VOORLEESBOEK

Samen met de Meester en de kleuters beleven de lezers de vertrouwde feesten en activiteiten van de twee laatste trimesters van een schooljaar. Eén van de verhaaltjes gaat over het wiebelkind (p. 20) en dat is de nieuwkomer Karin. Meester Max legt uit dat Karin af en toe eens moet kunnen rondlopen en weet met voorlezen de kandidaat-wiebelkinderen te sussen.
Zie ook:
Het grote boek van Meester Max
Rindert Kromhout – illustrator: Georgien Esselink

Nieuw in de klas
Nannie Kuiper – illustrator: Marieke van Ditshuizen
Uitgeverij LEOPOLD, 2011
PRENTENBOEK

Lotte is verhuisd. Ze gaat vandaag voor het eerst naar haar nieuwe kleuterklas. Dat is wel even wennen. Gelukkig vindt ze meteen een nieuw vriendinnetje, Saskia. Dat vinden de andere kinderen helemaal niet leuk. Saskia en Lotte mogen met geen enkel groepje meespelen. De andere kinderen vinden Lotte maar vreemd en sluiten haar uit, ook al heeft dat tot gevolg dat Saskia niet mee wil doen. Lotte voelt zich ondertussen behoorlijk schuldig. Iedereen vond Saskia aardig, maar nu niet meer, en dat komt door haar. Maar Saskia houdt vol dat het wel in orde komt. De twee meisjes verzinnen samen een spelletje en al vlug willen alle kinderen met hen meespelen. Nog voor het einde van de speeltijd hoort Lotte er helemaal bij.